Hvordan optager man bedst video?

Mobil der optager

Få hjælp til din videoproduktion?

Man kan lære mange ting selv, men det er ikke altid man kan være specilist. Det kan ofte være en god ide, at få dygtige proffesionelle til at løse din opgave. Det kan vi i Vita Films.

LÆR MERE
Der er mange ting, der kan forbedres, når man filmer. Denne guide vil gøre dine optagelser flottere og mere professionelle. Med alt udstyr lige fra mobiletelefonen, actionkameraet og spejlrefleks- eller systemkamera. Når man filmer handler det ofte om, at prøve at få optagelsen så tæt på den virkelige verden. Dermed at få det til at se mere ud, som vi ser med vores øgne.

Giv lys til billedet

Sørg for at have god belysning. Hvis du optager indendørs, bør du sørge for at have tilstrækkeligt med kunstig belysning eller benytte dagslys, der kommer ind gennem vinduer. Hvis du optager udendørs, bør du tænke på, hvilken tid på dagen du optager, så du undgår at have direkte sollys i øjnene.

Lyd er det halve billede

Brug en god mikrofon. Det er meget vigtigt, at lyden er klar og tydelig, så dine seere kan forstå, hvad du siger. Du kan bruge en ekstern mikrofon eller et indbygget mikrofon i dit kamera.

Optag i 24 fps

Billedhastighed, også almindeligvis beskrevet som frames per second (fps), er et udtryk, der bruges til at beskrive, hvor mange stillbilleder vi ser på et enkelt sekund. Video er nemlig flere billeder der er sat sammen for, at lave en illusion at noget er bevægende.

I stumfilmsæraen optog filmskabere film mellem 16 og 20 fps, hvilket var grunden til, at bevægelsen virkede hurtig og ryk. I dag optager filmskabere typisk video med minimum 24 fps, fordi dette menes at være den laveste billedhastighed, der kræves for at få bevægelse til at virke naturlig for det menneskelige øje.

Derfor er vi blevet vandt til at se film optaget i 24 fps. Når vi derfor ser noget optaget i en anden fps, ser det mærkeligt ud, uden at kunne sætte en finger på hvad det er. Derfor er det smart at optage i 24 fps, da det ser mere filmisk ud.

Få slowmotion korrekt

Slowmotion er en god måde at give en ekstra effekt, og få noget til at se mere filmisk ud. Udover dette stabilisere det også optagelsen mere. Når du optager slowmotion er det vigtigt, at du sætter fps korrekt. Nøglen til slowmotion er, at det ikke hakker. Derfor skal du optage med flere fps end de anbefalede 24 fps.

Slowmotion skabes ved at sætte hastigheden ned i et redigerings program. Hvis vil have halv hastighed, så skal du optage med dobbelt så mange fps.

En god hovedregel for hvad din fps skal være til slowmotion er, at sætte din fps til det højeste du kan vælge. Det giver den mest langsomme og stabiliserede slowmotion.

Indstil din lukketid korrekt

Lukkerhastighed er den tid, som hvert enkelt billede er eksponeret i. Hvis du f.eks. indstiller dit kameras lukkerhastighed til 60, bliver hvert billede eksponeret i 1/60 af et sekund.

Lukkehastigheden bestemmer også hvor meget bevægelsessløring der er. Bevægelsessløring er stribe fra objekter i bevægelse. Vores egne øjne har også bevægelsessløring. Det ser bedst ud, hvis bevægelsessløring kommer så tæt på det naturlige syn som muligt.

Hovedregel er derfor, at din lukkertid skal være det dobbelt af din fps. Derfor skal du fx bruge 1/48 sekund lukkertid ved 24 fps.

Hvordan redigere jeg min video?

Der er nogle forskellige muligheder, når du vil have redigeret dine video. Du kan enten redigere video på telefonen, en tablet, iPad eller computeren.

Det hurtigste og mest simple løsning, hvis du har optaget med mobilen er, at redigere den på mobilen. Her anbefaler vi programmer såsom iMovie til iOS enheder og PowerDirector til Android.

Computer redigering er klart den mest professionelle løsning. Programmerne har ofte meget mere avanceret muligheder og muligheder for at redigere større projekter.

Vi anbefaler DaVinci Resolve til redigering på computer. Det er et gratis program, som er enormt kraftigt program, med de mulighed for at gå dybt i avanceret indstillinger. DaVinci Resolve er intuitivt og nemt at lære. Vi anbefaler at se en videoguide på programmet. Mange folk i filmbranchen bruger DaVinci Resolve, til at klippe deres film. Det går vi i Vita Films faktisk også. Vi bruger bare en betalt udgave, der giver adgang til nogle flere avanceret indstillinger.

En anden mulighed er at få din film professionelt redigeret af Vita Films.

Her skal du blot sende dine optagelser, og så redigere vi dine optagelser til et slutprodukt, som giver repræsentere din virksomhed med det rette udtryk.